For a long time, I thought I couldn't cook rice without a rice cooker.
"What are you talking about?"
Edo period woman
I used a rice cooker during home economics classes in elementary school, and I also used a rice cooker at home.
(We made mushroom miso soup and spinach ohitashi)
Therefore, even when I was a student, I naturally thought, "I can't eat rice unless I buy a rice cooker."
A rice cooker is 5,000 yen.
I'm tired of cooking rice.
If it's bread or noodles, you can eat it right away.
And the consumption of rice will decrease.
In 1962, 118 kg of rice was consumed, but in 2020, the consumption decreased to 50.8 kg, less than half. (From the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries website)
But I have noticed.
Rice is cooked in a pot in about 10 minutes!
What's more, it's tastier than a rice cooker...!?
Did you notice!
I thought that if rice cookers became popular, electricity consumption would increase, and I would be very active.
by Tomarin
He might said things like that?
Popularization of electric rice cookers and promotion of nuclear power generation at the same time!?
It was me who personaly felt the cause and effect relationship!!
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First, high fire.
When it boils and bubbles start to bubble, reduce the heat.
It's perfect if you let it absorb water for about an hour before heating! A Teflon-coated pan is recommended because it does not burn!
Cook over low heat until the water is gone.
Oh, it will boil over! this timing, lower the heat.
Be careful not to burn the bottom of the pot on medium heat.
(Is it okay to stew like this...!?) Totally OK.
If it is hard,
・Insufficient water absorption time
・Lack of water in the first place
is likely. However, it would be nice to add a little bit of water to wait and see.
When the water is gone, very low heat.
When it finally looks like rice, turn off the heat. (Steam with residual heat for a few minutes)
If you're unsure, open the lid several times, stir with a rice scoop, and take a bite!
←Fire like peas
After eating, if the rice grains stick to the pot, add a little water to the pot, wet the rice grains, and touch them with a rice paddle to remove them.
congratulation! With this, you too can cook rice in a pot.
A 100-yen standing rice scoop is easy!
But I'm worried about microplastics because the tip rubs and scrapes.
I'm thinking about a rice scoop made of silicon that looks like it's going to be cut off.
So please give it a try
ずいぶん長い間、炊飯器がないと
ご飯は炊けないと思っていた。
「な~にを言ってんだかねまったく」
江戸時代の女性
小学校の家庭科の時間も炊飯器を使っていたし、家でも炊飯器で炊いていた。
(なめこのお味噌汁とほうれん草のおひたしを作った)
よって、学生の時も、自然と
「炊飯器買わないとご飯食べられないなぁ」
と思っていた。
炊飯器5,000円かぁ。
お米炊くのだるいしなぁ。
パンか麺ならすぐ食べられるけど。
そしてお米の消費量が減るのさ…
昭和37年度は118kgの米を消費していましたが、令和2年度の消費量は半分以下の50.8kgにまで減少しています。(農林水産省ホームページより)
しかし私は気づいてしまった。
鍋でご飯は約10分で炊き上がる!
しかも炊飯器よりおいしいだと…!?
ちぇっ、気付いたか!
炊飯器が普及すれば、電力消費量が増えて、ボク大活躍だと思ったんだけどなぁ
な~んて言ってたりして。
電気式炊飯器の普及と原子力発電の推進は
同じ時期!?因果関係を一人勝手に感じるワタシなのであった!!
最初、グワー強火。
沸騰してブクブク泡吹いてきたら、弱火。
あぁっ吹きこぼれる!
↑
こうなったタイミングで
慌てて弱火にすればOK!
加熱前は1時間くらい吸水させればバッチリ!テフロン加工の鍋が焦げ付かなくてオススメ!
水がなくなるまでブクブク弱火で煮る。
中火だと鍋底で焦げるので注意。
(こんな煮込んじゃって大丈夫なんか…⁉︎)
カタい場合は、
・吸水時間不足
・そもそも水量不足
の可能性が高い。だが、様子見でちょびちょび水を足せばいいだろう。
水が無くなったら、ごく弱火。
いよいよご飯っぽい見た目になったら、火を止める。(数分余熱で蒸らす)
不安な場合は、何度もフタ開けてしゃもじでかきまぜ一口食べてみればOK!
←豆粒みたいな火
食べ終わった後、鍋に米粒がはりつく場合は、鍋にちょっと水を入れ、米粒をぬらし、しゃもじでさわれば、つるんと落ちます。
おめでとう!これであなたも鍋でご飯を炊いちゃう人
100均の立つしゃもじがラク!
でも先っぽこすれて削れていくので、
マイクロプラスチックが不安。
けずれなそうなシリコンの立つしゃもじを考え中。
というわけでぜひ一度お試しください