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Nukazuke, Japanese pickles

About Nukazuke

Nukazuke (糠漬け) is a type of Japanese preserved food, made by fermenting vegetables in rice bran (nuka), developed in the 17th century.[1]

Nukazuke - Wikipedia

 

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Recently, I'm addicted to rice bran pickles.

Refrigerator

On the bottom right

Enshrined

Rice bran bed, Nukadoko ... (←Tanka)


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Just cut the vegetables and put them in, and the pickles will be good the next day, so it's easy and convenient for a healthy life.

I always cut it  into sticks before inserting


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It is convenient when you are hungry in the middle of the night.

"I want to eat something...don't want carbs... Oh yes! Let's eat  rice bran pickles!"

 

 

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When the water content increases, I add kombu, dried shiitake mushrooms, and dried daikon radish.

Koya-dofu (dried tofu) was too salty because it absorbed too much salty water, so I thought it would be a good idea to chop it up and mix it with something tasteless (natto, etc.)...

 

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The rice bran bed must be mixed once a day, but since I take out the cucumbers every day anyway, I can naturally stir them at that time.

It's troublesome to use your hands, so I use chopsticks to stir.

Scrape off the bran on the vegetables

 

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But I eat the bran that sticks to the vegetables as it is without washing.

A picture of many lactic acid bacteria that are put into our stomach and intestines day and night→

"This is absolutely good for the body. Except salt."

 

There are 12 to 30 types of good bacteria in the nukadoko. The longer the maturation period, the more good bacteria there are. Approximately 3-400 million lactic acid bacteria are contained in 100 grams of eggplant bran pickles.

(Reference: Biotechnology, 2011, Vol.89, p.482,

Bulletin of Seinan Jogakuin University, 2017, Vol.21, p.145)

 

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I happened to see a nukazuke shop on TV

The old lady was so young, her skin was also very beautiful,

I thought, ``Nukazuke... no mistake.''

I have to soak it in rice bran! Let's soak it in rice bran!

 

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It's like playing with mud, and it's like a biochemistry experiment... I was completely fascinated by the mysterious charm of bran pickles! ︎

It was a "Nukazuke" manga, a trace of my efforts to improve the subtle image of "a mysterious object of Japanese, uhm, nuka...?" or "Rustic, uncool granny food"

 

最近、ぬか漬けにハマっている

冷蔵庫

一番下の右端に

鎮座まします

ぬか床なりや

 

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野菜を切って、つっこんでおくだけで、次の日いい感じのピクルスになっているので、簡単便利に健康生活である。

既にカットしてから入れてます

 

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夜中、おなかが空いた時、便利である。

なんか食べたい炭水化物はいかんし

あ、そうだ!ぬか漬け食べよ!

 

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水分が多くなってきたら、昆布と干し椎茸と切り干し大根とかを入れている

高野豆腐は水分を吸いすぎしょっぱすぎたので、切り刻み、味のない何か(ネギ納豆とか)に混入させ食べるとよいかと思われました

 

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ぬか床は一日一回混ぜねばならぬが、毎日どうせキュウリとか取り出すので、その際、自然とかき混ぜられる。

手を使うのは面倒なので、箸でかき混ぜている。

野菜に付いたぬかをこそげ落とす

 

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野菜にポロポロ付いたぬかは、洗わずにそのまま食べちゃっている。

日夜我が胃腸に投入される幾多の乳酸菌たちの図

「絶対身体にいいっしょこれ。塩分以外はな」

 

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ぬか床には1230種類の善玉菌がいる。 熟成期間の長いぬか床ほど、たくさんの善玉菌がいる。 ナスのぬか漬け100グラムには乳酸菌が約300万~4億個含まれている。

(参考文献:生物工学, 2011, Vol.89, p.482

西南女学院大学紀要, 2017, Vol.21, p.145

 

ふと見たテレビで見たぬか漬け屋さんの

おばあさんがめちゃくちゃ若くて、

肌もがめちゃくちゃきれいで、

「ぬか漬け間違いねぇな」と思った。

ぬか漬けるしかねぇ!ぬか漬けよう!

 

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どろんこ遊びのようでいて、生物化学の実験のようなぬか床の不思議な魅力にすっかりとりつかれたワタシなのであった‼︎

 

「ジャパニーズらの謎の物体・ヌカ…?」「田舎臭いダサい食いもん」という微妙なイメージを向上させたいワタシの努力の痕跡・「ぬか漬け推し漫画」でした‼︎

 

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