The rice bran bed tends to get soggy from the moisture from the vegetables...
So I thought. “ Double the container!”
Stack smaller containers on top of each other.
Make holes in the bottom of the inner container with a soldering iron.
Moisture drips down.
What a ︎ perfect!! The solution is here!! ︎
When I ate the accumulated water over natto, it was delicious!!
“It’s only healthy.
The fermented food!! ︎
↑ My shiso, the cultivated perilla
Another method is to make a hole in the top of a small container such as yogurt and bury it in the middle of the nukadoko. ︎
When I put peanuts in the container, they tasted like boiled peanuts!
That's how I decided to spend my life solemnly pickling rice bran today...!! ︎
Short cartoon "Bran and me"
野菜から出た水分でべちゃべちゃになりがちなぬか床…
そこで私は考えた。容器を二重にするのだ‼
ひとまわり小さい容器を重ねる。
中の容器の底にハンダゴテで穴を開ける。
水分がポタポタ落ちる。
なんと︎バッチリ‼︎ここに解決をみた‼︎
溜まった水分は、納豆にかけて食べたら、おいしかったデス!
「健康的でしかない。感動にうちふるえる…」
ザ・発酵食品‼︎
↑栽培してるシソをちらす
もう一つの方法としては、ヨーグルトなどの小さい容器の上のほうに穴を開け、ぬか床の真ん中に埋め込むと、翌日容器の中にそこそこ水分が溜まります‼︎
容器にピーナッツを入れといたら、ゆでピーみたいになっておいしかったデス!
という感じで、今日も粛々とぬか漬けライフを送るワタシなのであった…‼︎